May 18, 2021

This is England through my eyes

Jedným z ďalších účastníkov, ktorý sa vďaka jedinečnému projektu HAPPY SCHOOL 2020 zúčastnil úžasnej mobility do anglického mestečka Scarborough, bol aj Pavol Oško. Pavol sa venuje oblasti logistiky, v  partnerskej spoločnosti HARMONY ACADEMY, v IPA Slovakia. Prečítajte si jeho pútavé rozprávanie o mieste, ktoré je vďaka svojej vysokej profesionalite, skvelým lektorom a nádhernému prímorskému prostrediu, v oblasti jazykového vzdelávania, známe po celom svete.


My ľudia sme síce veľmi inteligentné tvory, no častokrát máme problém vyrovnať sa so svojimi rozhodnutiami z minulosti, ktoré v prítomnosti ľutujeme. Jedno také rozhodnutie som (ne)spravil počas vysokej školy. V domnení, že moja znalosť cudzieho jazyka je príliš slabá na štúdium v zahraničí, som prihlášku na Erasmus ani len nepodal.


V máji 2019 mi kolega Marcel dal opravný termín v skúške s názvom “Erasmus+”. Ponúkol mi možnosť zúčastniť sa študijného pobytu v Anglolang Academy of English v anglickom prímorskom mestečku Scarborough. Bez váhania som povedal jednoznačné “áno” a s kolegyňou Dankou sme začali vybavovať všetky potrebné náležitosti.



Naša spoločnosť IPA Slovakia špecializuje na poradenstvo v oblasti priemyselného inžinierstva. No zároveň spája inšpiratívnych ľudí z rôznych odvetví a firiem. Jednou z takých je aj HARMONY ACADEMY. Trojka je magické číslo. Spomenuté dve spoločnosti spojili svoje sily aj s PLUS Academia a vytvorili národné konzorcium, ktorého jednou z úspešných spoluprác je projekt mobility jednotlivcov Erasmus+ KA1 s názvom HAPPY SCHOOL 2020. Spoločným cieľom všetkých partnerov bolo vytvorenie prostredia pre život školy (HAPPY SCHOOL), ktorá je definovaná ako škola s medzinárodným rozmerom, vysokou kvalitou a dostupnosťou služieb a systémom celoživotného vzdelávania celej organizácie.

"Škola s medzinárodným rozmerom, vysokou kvalitou a dostupnosťou služieb a systémom celoživotného vzdelávania celej organizácie."


Významnou náplňou práce nás, konzultantov pôsobiacich na IPA, je aj vzdelávanie klientov z iných firiem, vedenie seminárov, školení a organizovanie konferencií. Preto výraz “celoživotné vzdelávanie” je pre našu prácu výstižné a tak učiť sa od najlepších – odborníkov učiteľov, ktorí vzdelávajú na plný úväzok, je cesta k nášmu zlepšovaniu.


Takí odborníci určite pôsobia v Anglolang. Spočiatku som bol skeptický, čo si odnesiem z kurzov zameraných predovšetkým pre učiteľov jazykov. Už po prvom študijnom dni mi bolo jasné, že veľmi veľa. A to sme prvý poobedný kurz s názvom “Effective Use Of Technology in Teaching” mali s mladým zaúčajúcim lektorom. Scenáristom a režisérom ďalších bol Dan. Hľadal som výstižné slovo, ktoré vystihuje jeho prístup k študentom, vášeň k práci, optimizmus, skvelý (anglický) humor, prehľad (nielen) o moderných technológiach… Dan je fanatik v najlepšom zmysle slova. A šálku na kávu s nápisom “The Best Teacher in the World” môže hrdo používať naďalej. Jeho tipy na aplikácie a využívanie technológií som si osvojil už počas kurzov.




Alison so svojím prejavom, za ktorý by sa nehanbili ani herci v londýnskom “Royal National Theatre”, kvalitatívne nezaostávala a časť študijného dňa s názvom „Language development“ bola taktiež obohacujúca. Účinkovanie v Londýne by však s určitosťou odmietla. Má šarmantný lokálny patriotizmus k oblasti Scarborough a tak jej stačí scéna pred tabuľou. Prejav Alison a komunikácia so študentami boli pre mňa ďalšou inšpiráciou, ako zo seba spraviť lepšieho školiteľa.


The last but not the least” z fantastického tria mojich učiteľov bola Linda. Neúnavne sa starala o náš jazykový progres vysvetľovaním slovných spojení, korigovaním našich gramatických chýb, či poukázaním, kde by sme mali dať dôraz pri výslovnosti.


Ďalšími osobnosťami, od ktorých som si bral inšpiráciu nielen do práce, boli spolužiaci. Ľudia zo Španielska, Bulharska, Švajčiarska, Maďarska, Česka, Nemecka, Rakúska, Ománu, Japonska, Talianska. Školské systémy v jednotlivých krajinách majú častokrát výrazné odlišnosti. No zhodu sme našli v spoločnom cieli každého učiteľa/lektora – odovzdávať skúsenosti, vedomosti, rady pri prekonávaní prekážok, učiť študentov každého veku k tímovej práci s využitím individuálnej výnimočnosti a schopností.


Vzdelávanie je proces, ktorý pokračuje aj za dverami školy. A tak sme sa veľa naučili aj o anglickej kultúre a živote. Pestrý kultúrny život bol v puboch. Každý večer živá hudba. U nás boli najobľúbenejšie „Open Mic Night“. Počas nich prídu do pubu lokálni hudobníci, ktorí sa hudbou neživia. Každý zahrá tri – štyri pesničky a prenechá miesto za mikrofónom ďalšiemu. Pub je miesto, kde sa stretáva aj rodina. Starí rodičia, ich deti s partnermi a vnúčatá si stretnutie spríjemnia hraním kariet.


"Vzdelávanie je proces, ktorý pokračuje aj za dverami školy."


Mestský život sa aj v Anglicku líši od veľkosti mesta. Leeds je rušné kozmopolitné mesto, Scarborough menšie mesto s dlhoročnou tradíciou dovolenkovej destinácie pre Angličanov. Stihli sme navštíviť aj historicky známy York, či ďalšie menšie mestá ako Beverley a Hull. Mne najviac sadlo práve Scarborough a predovšetkým okolitá príroda. Počas víkendov sme prešli zlomok z Cleveland Way (celá trasa má 109 míľ). Chodník sa tiahol popri pobreží a výhľady na pobrežné útesy boli doslova dychberúce. Aj obrazy anglického vidieka boli autentické, ako vo filmoch, či románoch anglických autorov. Veľkým zážitkom založenom na kultúrnych rozdieloch, bola jazda taxikom, či autobusom v opačnom smere. Samozrejme, pre anglických gentlemanov sme opační my. Ku kultúrnym charakteristikám patrí pre mňa aj gastronómia krajiny, ktorú navštívim. Keď sme mali na gymnáziu tému „food“, učiteľka nám rozprávala o „English breakfast“, „Fish ´n chips“ a o anglickom pití čaju s mliekom. Vyskúšali sme všetko a ešte aj niečo viac.



Dva študijné týždne ma obohatili o nové jazykové a profesijné zručnosti. Verím, že vďaka nim budem prínosnejším členom pracovného tímu v našej firme. Obohatili ma ja po ľudskej stránke vďaka rozhovorom so spolužiakmi z rôznych krajín. Opäť som sa presvedčil o slovách hudobného klasika, že ľudia vôbec nie sú zlí, len ľudstvo je (občas) príšerné. A na záver malý milý tip: skúsme sa pri najbližšej prechádzke mestom usmiať na neznámych protiidúcich. Anglické dámy a páni vo veku plnom skúseností mi také úsmevy venovali. Vtedy aj chladný daždivý deň bol príjemnejší. Mobilita Erasmus+ teda zlepšila nielen moje používanie angličtiny, no významne aj myslenie v tomto jazyku.


Pavol Oško, IPA Slovakia

Pokračujte v čítaní

Náš newsletter

Aktuálne informácie o produktoch, podujatiach ako aj tipy pre osobnostný, kariérny a organizačný rozvoj

Moderné riešenia pre moderné organizácie