May 18, 2021

Podporujeme mladých učiteľov na ceste za kvalitným vzdelaním

Počas leta sa talentová Alžbeta Chynoradská spolu s Janou Chynoradskou, riaditeľkou HARMONY ACADEMY a Eliškou Deckárovou, konzultantkou firmy IPA Slovakia,  zúčastnila nezabudnuteľného tréningu pre učiteľov. Ten sa uskutočnil v osvedčenom centre inšpiratívneho vzdelávania učiteľov - Teacher Training v Pilgrims, v nádhernom historickom meste Canterbury, v Anglicku. O tom ako celý tréning prebiehal  sa s nami podelila začínajúca lektorka a jedna z najmladších účastníčok kurzu, Alžbeta Chynoradská.


Keď som, ako začínajúci učiteľ, dostala ponuku zúčastniť sa prostredníctvom Erasmus+ na Teacher Trainingu v Pilgrims v Anglicku, neváhala som ani minútu. Baví ma sa zdokonaľovať v jazyku, zručnostiach, cestovať, spoznávať nových ľudí a ich kultúry takže táto možnosť bola pre mňa skvelou príležitosťou, ako veľkolepo odštartovať moju kariéru. Samozrejme, mala som obavy a trému, pretože nebola som natoľko „experienced“ ako ostatní, starší učitelia a mala som v hlave množstvo otáznikov. Nie som na takýto tréning mladá? Čo ak nezapadnem? Avšak moja zvedavosť a vôľa naučiť sa niečo nové ma premohla a tak sme ja, Eliška a Janka odleteli smer Londýn.


"Nie som na takýto tréning mladá? Čo ak nezapadnem?"


Skúsenosť s Pilgrims som už mala – ako Young Learner som sa zúčastnila 2 letných táborov vo veku 10 a 12 rokov. Bola to pre mňa obrovská skúsenosť a hlavne skvelá škola a tréning mojej angličtiny, preto som očakávala niečo podobné aj od tohto tréningu– ibaže pre dospelých. Nebola som ďaleko od pravdy. Hneď v prvý deň som si našla „spriaznenú dušu“, mladú, začínajúcu lektorku, takže sme sa zhodli, že začíname rovnako. Taktiež som dostala skvelú lektorku nášho kurzu, Creative Methodology, Stefy. Keďže som Stefy poznala už z jej návštev na Slovensku, vedela kto som a snažila sa „našiť“ tento kurz ako na skúsené lektorky, tak aj pre nás, nováčikov. Bola som veľmi milo prekvapená z priebehu tohto tréningu. Minimum teórie, zato veľké množstvo praktických aktivít, ktoré sa dajú použiť ako ďalšie množstvo iných variácií. Skvelé na tom bolo to, že učitelia sa dostali do role študentov, a tak si zažili, aké je to byť na hodine z tej druhej strany. Tiež bolo veľké plus, že sme nepracovali iba ako jedna skupina, ale tiež sme zažili aj ostatných učiteľov a ich skupiny. Pracovali sme so skupinou Methodology and English Language for Primary a tiež s Special Needs and Inclusive Learning. Bolo úžasné vidieť, ako sa nám naštartovala kreativita a ako sme sa uvoľnili.


Tu ale ani zďaleka naše učenie nekončilo. Okrem našich každodenných kurzov (okrem víkendu) sme mali možnosť navštevovať poobedné a večerné workshopy s ďalšími úžasnými učiteľmi. Pracovali sme s Mariom Rinvolucrim, Alanom Maleym a mnohými ďalšími. Medzi moje najobľúbenejšie patril však Škótsky večer. Spievali sme pesničky, pili whiskey, jedli škótske sušienky a veľa sa smiali.


"Veľmi oceňujem snahu Harmony podporovať nás, mladých, začínajúcich učiteľov na našej ceste za rozvojom a kvalitným vzdelaním."


Na konci tréningu som ani nemala chuť odísť – tak dobre som sa tam cítila. Výhodou však je, že tam sa naša cesta neskončila, so spolužiačkami a ostatnými účastníkmi som zostala v kontakte a priebežne si podávame hlásenia - čo kedy využívame v praxi, ako sa nám darí.

Som veľmi rada, že som sa mohla zúčastniť tejto mobility v rámci projektu HAPPY SCHOOL 2020. Moja odpoveď na otázku, či nie som na takúto skúsenosť príliš mladá znie – určite nie. Veľmi oceňujem snahu Harmony podporovať nás, mladých, začínajúcich učiteľov na našej ceste za rozvojom a kvalitným vzdelaním. Možno som ojedinelý prípad, avšak osobne si myslím, že toto je budúcnosť. Je to niečo úplne iné, nové a skutočne obohacujúce. Mám taký pocit, že z tejto skúsenosti budem čerpať ešte veľmi dlhý čas.


Alžbeta Chynoradská

Lektorka HARMONY ACADEMY

Pokračujte v čítaní

Náš newsletter

Aktuálne informácie o produktoch, podujatiach ako aj tipy pre osobnostný, kariérny a organizačný rozvoj

Moderné riešenia pre moderné organizácie