November 7, 2022

Keď naše telo i duša volajú o pomoc

 Rozhovor o živote zo života

      Už niekoľko dní vám ponúkame priestor na zoznámenie sa s vynovenou Harmony Academy, s jej produktmi, programami a ďalšími zaujímavými udalosťami, ktoré sa u nás dejú. Jedným z programov, o ktorom sme vás už informovali je aj Well-beingJankou, ktorého cieľom je uviesť naše telo i dušu do relaxačného stavu, do pohody. Získať čas pre seba, na zamyslenie sa, na sebareflexiu. Na našej stránke nájdete niekoľko podcastov, ktoré si môžete vypočuť ako ukážku toho, že kurz v našej Harmony Academy môže vyzerať aj takto upokojujúco a s príjemnou hudbou. 

      V súvislosti s duševnou pohodou, ktorá v opačnom prípade môže človeku obrátiť život naruby, vám prinášame zaujímavý a pútavý rozhovor s našou kolegynkou Alžbetou Chynoradskou.

 

1.     Kedy ste sa na sebe spozorovali prvé ťažkosti duševnej nepohody?

Zo začiatku to bolo na strednej škole. Každý človek prechádza pubertou inak a ja som si myslela, že môj nezáujem o školu a v podstate o všetko, pocity smútku a nekončiaca únava sú prirodzeným prejavom dospievania. Keď však na mňa doľahli temnejšie myšlienky, uvedomila som si, že to asi nebude úplne v poriadku. Potom som sa z toho viac-menej dostala s pomocou psychologičky, ale ťažkosti sa vrátili na vysokej škole a postupne sa stupňovali. Keď som sa už nevedela ani postaviť z postele, vyhľadala som odbornú pomoc znova.

2.     Kde ste začali hľadať pomoc a odpovede na vaše otázky?

Keďže som vyrastala v prostredí, kde sme sa často rozprávali o svojich pocitoch, a tým pádom som vedela čo-to o psychológii, bolo to pre mňa jednoduchšie. Vedela som o mentálnych problémoch, zhruba na všeobecnej úrovni, a tak som si sama hľadala informácie a začala som si to prepájať. K psychologičke ma zobrala mama, jej podpora mi vtedy veľmi pomohla. Keď sa to objavilo znova, už som o tom veľmi dobre vedela a sama som usúdila, že je čas navštíviť odborníka.

3.     Spomínali ste, že ste vyhľadali lekársku pomoc, to znamená, že ste od lekára dostali potvrdenú diagnózu. Čo nasledovalo potom?

Dostala som lieky, antidepresíva, ktoré beriem už dlhší čas nepretržite. Začiatky boli ťažké, lieky nezaberajú hneď, ale už len ten pocit, že viem, čo mi je, mi priniesol určitý pokoj a postupne som sa začala dostávať do bežného života. Avšak aj počas liečby sú dni, kedy musím zostať na svojom bezpečnom mieste a skrátka tieto dni prespať. Aj to je súčasťou liečenia.

4.     Ako by ste opísali príznaky, ktoré ochromili priamo vás. Ako vyzeral váš deň, keď ste sa práve necítili najlepšie. Môžete nám povedať, ako tieto stavy vnímali vaši najbližší?

Môj deň vyzeral asi tak, že som sa zobudila a znova sa snažila zaspať. Vyhýbala som sa všetkým a všetkému. Keďže som mala prácu, školu, priateľa a domáce povinnosti, musela som sa prekonávať. Robila som však iba absolútne minimum. Sťažovalo to život nielen mne, ale aj môjmu okoliu. Zo začiatku si ľudia v mojom okolí mysleli, že som len lenivá a nemám o nič záujem. To druhé bola pravda, ale trochu z iného dôvodu.

5.     Dnes ste už veľmi ďaleko od čias, kedy sa to spustilo. Ako vnímate samú seba v súčasnosti oproti momentom, keď ste sa zoznamovali s termínom depresia.

Myslím, že som pokojnejšia vo vzťahu k samej sebe a postupne sa učím žiť sama so sebou. Bolo ťažké prijať, že áno, toto som ja, a keď chcem byť na tom lepšie, musím pre to niečo spraviť. Myslím tým, napríklad určenie si malých cieľov, ktoré mám za ten ťažký deň zvládnuť. Pre mňa je to najčastejšie ranná hygiena, výmena oblečenia a strávený čas na inom mieste ako v izbe, kde mám posteľ. Pre mňa niekedy bývajú aj toto náročné úlohy, ale keď ich zvládnem, je mi lepšie.

6.     Čo by ste odporučili človeku, ktorý je na tom podobne a prežíva ťažké obdobie?

Nečakať s návštevou u odborníka. Či už to je psychológ, alebo psychiater, nie sme tu na to sami, a keď nás niekto vypočuje, veľmi výrazne to uberie z tej ťažoby, ktorú prežívame. Čím skôr sa človek začne liečiť, tým rýchlejšie sa vráti späť k pohodovému životu.

7.     Harmony Academy v súčasnosti ponúka well-being kurzy, sprevádzané hudbou, zamerané na vnútorné prežívanie. Máte aj vy svoj obľúbený podcast? Akému človeku môžu, podľa vás, pomôcť práve tieto podcasty?

Môj obľúbený je prvý, keďže rada mysľou utekám preč, čo je niekedy nebezpečné, ale keď mám návod, kam ísť, je to veľmi príjemný zážitok. Well-being je niečo, k čomu ašpiruje každý z nás, nielen ľudia, ktorí majú určité problémy, preto by som ich odporučila každému, kto sa chce upokojiť a na chvíľu odísť zo súčasného náročného života.

 

Ďakujeme za úprimný rozhovor našej kolegynke Alžbetke.

A keďže sme nedávno na tému duševného zdravia zorganizovali online podujatie Záleží nám na každom z Vás, kde bola hosťkou práve Alžbetka, pozývame vás si pozrieť jej výpovede a rozhovor s ňou vo videu.

Pokračujte v čítaní

Náš newsletter

Aktuálne informácie o produktoch, podujatiach ako aj tipy pre osobnostný, kariérny a organizačný rozvoj

Moderné riešenia pre moderné organizácie